Zweetwerk met teckels

Door Rinie Kamerling

Met een teckel kun je perfect zweetwerk doen.

Om misverstanden te voorkomen: zweet betekent in het vakjargon "bloed". Een zweethond is dan ook letterlijk een hond die met zijn neus een geurspoor van bloed volgt. Vele teckels zijn specifiek getraind voor het nazoeken van reewild. Dit wild kan aangeschoten zijn, geschoten door een wildbeheerder of verkeersslachtoffer zijn. 

We onderscheiden twee disciplines; het "echte" werk, oftewel natuurnazoek en de wedstrijden. Voordat een hond toe is aan een natuurnazoek moet er veel getraind worden en is het een goed idee om eens een wedstrijd te lopen om het niveau te testen.

Hoe gaat het in zijn werk?

Voor het trainen kun je bloed  verzamelen van bijvoorbeeld ree, hert of rund via poeliers of andere adresjes. Regelmatig ga je het bos in en sprenkel je een spoor; je gebruikt dan zo ongeveer 250 ml zweet per kilometer.

Let wel op dat je met kortere sporen begint en dit langzamerhand opbouwt.

 Er moeten duidelijke haken (gemarkeerde verandering van richting) in een spoor liggen en  verwijspunten. Een verwijspunt is een aanwijzing dat het ree daar gelopen heeft, bij het nabootsen worden hiervoor stukjes spons gebruikt, gedrenkt in bloed. In de praktijk kan je botsplinters of extra zweet/huid/snijhaar vinden. Ook worden er wondbedden in een spoor aangebracht. Wel zorgen dat je het spoor markeer,t zodat jezelf weet waar het spoor loopt en je hond leert lezen.

Ook kun je gebruik maken van spoorschoenen ( Fährtenschuh  ). Omdat u met deze spoorschoen weinig zweet (bloed) gebruikt, leert u hiermee uw hond met meer rust en concentratie een spoor uit te werken. In combinatie met een gesponst spoor een prima trainingsmethode voor honden die onrustig werken op het spoor.

Belangrijk is dat je traint met duidelijk gemarkeerde sporen, het gaat erom dat de voorjager leert om de hond te "lezen" (zijn gedrag observeren en interpreteren). Het is dan uitermate belangrijk om zelf te weten waar het spoor loopt. Het werkt nog prettiger als de sporenlegger meeloopt en tijdig aanwijzingen geeft. De lengte en de leeftijd van de oefensporen laten we telkens variëren. Het moet voor de hond spannend blijven. Train daarom ook niet vaker dan 1 keer per maand.

Je hond draagt tijdens het uitwerken van het spoor een zogeheten zweetlijn, een brede soepele halsband waaraan met een goed draaibare wartel een soepele lichte (leren) lijn van plusminus 8 meter is bevestigd. Bij de start van een spoor let je goed op de aanschotplaats, dit kan veel aanwijzingen geven over de richting waarin het stuk gevlucht is.

De meest voorkomende (teckel)proef in Nederland is Zweetproef E, bij deze proef ligt het wondbed altijd op de haak. Een wondbed is een omgewoelde plek met extra zweet en snijhaar.

Bij een wedstrijd is het vaak met een tak (breuk) aangegeven in welke richting het spoor loopt, ook kan je dit zien aan de manier waarop het wondbed is uitgekrabd. Verder is het heel belangrijk dat je je hond kan "lezen", d.w.z. dat je op tijd ziet of je hond goed het spoor volgt of dat hij de verleiding ingaat van een vers spoortje.

Zorg bij de training altijd voor een goede beloning, bij een beginnende hond ook tijdens het spoor. Aan het eind van het spoor moet altijd een dummy liggen, een reeënhuid of afsnijdsels

De Teckelclub organiseert meestal de E sporen ( zie reglement dashonden, zweethonden en terriers) en hieronder een paar kleine greepjes uit het reglement:

 

Ouderdom spoor: 20-24 uur

Lengte spoor: ongeveer 1000 meter

Verwijspunten: 6 stuks ( dit zijn meestal papiertjes of kleine viltjes)

Toelatingseisen: Schotvastaantekening

Max tijd: 90  minuten

 

Belang van een zweethond

Naast het feit dat we dit natuurlijk een geweldige hobby vinden, is het ook erg belangrijk dat een zweethond op tijd wordt ingeroepen. Het gebeurt nog te vaak dat mensen zelf gaan zoeken naar het gewonde wild en dit dan niet vinden. De mens kan alleen zoeken op zicht, een hond heeft natuurlijk zijn eigen unieke instrument DE NEUS en hier moeten we gebruik van maken!

Wil je meer informatie over het werken met de teckel, dan kun je terecht op de site van de NTC:  www.teckelclub.nl en alle reglementen kun je downloaden via www.orweja.nl