Rasinformatie

De teckel, ook wel dashond genoemd, is een levendig ras met een vriendelijke persoonlijkheid en sterke neus . Ze staan bekend om hun koddige uiterlijk, lang en laag en worden vaak gekscherend worst op pootjes genoemd. Ze zijn uitblinkers in de jacht, zowel boven- als ondergronds. Ze komen voor in drie verschillende haarvariëteiten (kort-, lang- en ruwharig) en in de groottes standaard, dwerg en kaninchen.

In het begin 1600 werd de teckel voor het eerst in Duitsland gefokt. Het doel was om een onverschrokken, langgerekte hond die in de aarde zou graven van een dassenhol en met de das kon vechten tot de dood.

Is de teckel het juiste ras voor mij?

Teckels zijn lief, speelse metgezellen en een ideaal huisdier voor veel woonomgevingen en -oppervlaktes. Ze kunnen het vaak goed met kinderen vinden, mits met de juiste begeleiding. Ze vereisen over het algemeen matige lichaamsbeweging en kunnen zich makkelijk aanpassen aan de meeste leefomgevingen. Naast de drie verschillende groottes en drie verschillende haarvariëteiten, komt de teckel in een groot scala aan kleuren voor.

In tegenstelling tot andere rassen, wordt de grootte van de teckel niet bepaald door de schofthoogte, maar door de borstomvang.

Standaard teckels: De grootste maat van de drie. De borstomvang is 35 cm of meer en het gewicht ligt rond 9-10 kilo.

Dwerg teckels: Het handige middenmaatje. De borstomvang ligt tussen 30 en 35 cm en het gewicht varieert van 5-7 kilo.

Kaninchen teckels: De kleinste in zijn soort met een borstomvang van 30 cm of minder en het gewicht schommelt van 3-5 kilo.

De drie vachtsoorten hebben ieder hun eigen charme. Zo is de korthaar gemakkelijk in het onderhoud, bij voorkeur zo min mogelijk borstelen om overmatig verharen te voorkomen, maar daar staat tegenover dat deze vachtsoort wel het hele jaar door kleine haartjes verliest.

De langhaar heeft wat meer vachtverzorging nodig. Het sluike, zijdeachtige haar moet ongeveer 1-2 keer per week goed doorgekamd worden om dode haren te verwijderen en klitvorming te voorkomen.

De ruwhaar is erg populair door zijn borstelige baard en wenkbrauwen. Ongeveer twee tot vier keer per jaar moet de dode bovenvacht geplukt worden, maar in de tussenliggende tijd zullen ze weinig verharen en hoeft u maar sporadisch een kam door de baard te halen en de oksels en liezen op klitvorming te controleren.

Overweeg je over te gaan tot de aanschaf van een puppy of een herplaatser, neem dan een kijkje bij de vermelde fokkers op Teckelwereld.